Belægning i haven
Når man skal bygge nyt hus, eller have gang i en tilbygning/renovering etc. er belægninger uden for selve huset, måske ikke det, som står allerhøjest på prioriteringslisten. HUSK den! Belægningen uden for dit hus, kommer til at give besøgende det første indtryk af din nye bolig og giver jer en fornemmelse af helhed på hele grunden. Stien til indgangen, eller indkørslen hen til huset, skal have det perfekte samspil med huset, hvad enten den skaber kontrast eller går i ét med det.
Og belægningerne stopper ikke helt der. Også haven har belægninger i form af stier rundt i og/eller om bede og rundt om huset, samt trapper, hvor der findes niveauforskelle. Den rigtige trappe kan erstatte en skrånende og glat grund, og samtidig give haven nye plateauer og opholdspladser.
Glid ikke!
Stien hen til indgangen i huset skal primært være praktisk. Alle indkøbsposer skal kunne være der, så man kun skal gå én gang, og gæster skal ikke glide på underlaget i regnvejr. Af samme grund, bruges ofte fliser/sten, som ikke er glatte, når de bliver våde, og der undgås f.eks. træ og tegl, da disse materialer har det med at være glatte. Få hjælp af arkitekten, og bliv helt klar over hvilke materialer, der dur for dig. (Link til booking) Stien hen til din indgang, er klart den type belægning du kommer til at bruge mest. Overvej den derfor ganske nøje.
Design
Når man så har gjort sig alt dette klart, skal man i gang med at designe. Snoet eller lige? Eller en helt tredje slags sti? Skal det være skifer eller måske en anden natursten eller tegl? Måske kunne man inkludere haven og alt det grønne mellem stenene eller lægge stenene i et mønster eller noget, man helt selv finder på. Kun fantasien sætter grænser. På med tænkehatten, og lad der gå Georg Georgløs i den. Nogle gange er de skøreste ideer de bedste og kan sparke den videre idéproces frem.
Havesti
Stier i haven, har som hovedformål at bringe dig fra A til B. F.eks. når skraldespanden skal ud, eller når du skal hente ståltråd i skuret. Havestier behøves dog ikke kun at have den funktion, men kan, ved at sno den ind og ud mellem evt. bede, træer eller legehuse, også komme til at fungere som vejviser gennem en større oplevelse end turen ud til skralderen. Stien i haven kan sagtens lægges i f.eks. tegl eller træ, da stierne her ikke benyttes nær så meget, som den til indgangen. Det vil altså sige, at man med havestien kan være lige så kreativ man har lyst. Pigsten giver et mere romantisk udtryk, og kan både lægges tilfældigt eller i mønster, mens træ eller flis giver et mere ’vildt’ udtryk.
Trappe i haven
Skal man fra ét niveau til et andet i haven, er der mulighed for at lave en trappe. Naturligvis kan man også lade stien skråne. Dog skal man være opmærksom på, at der, under regnvejr, kan blive glat og evt. usikkert at bevæge sig på den skrånende del af stien. Derfor vælger mange også et par trappetrin eller to, så man let kan springe henover niveauspringet. Trappen kan være udarbejdet i praktisk talt alle materialer. Skal den have gelænder, og hvad skal det så være lavet af? Trappen kan være både lige og snoet, og kan være udført i natursten, træ eller tegl, og være lagt i mønster eller helt snorlige. Materialer kan også kombineres, for at skabe et unikt og smukt udtryk, helt efter dine ønsker. Trappen kan med fordel også udvides nogle steder for at skabe fine opholdsarealer og pauserum. Skal vi hjælpe dig med at sætte det hele sammen, så der er sammenhørighed i det hele?