Hvad gælder på min grund når jeg skal bygge?
Hvilke regler gælder for min grund?
Når man skal bygge nyt, til eller om, skal man altid være sikker på, at overholde alle de regler der gælder for ens grund. Få information om din egen grund her.
Mere generelt, skal alle regler på bygningsreglementet være overholdt. Der findes både administrative og bebyggelsesregulerende bestemmelser samt regler for brandsikring, indeklima og energiforbrug. Gå dem alle grundigt igennem før du påbegynder dit byggeprojekt, eller få hjælp af en arkitekt, til at få reglerne på plads.
Kommune og lokalplan
Kommuneplanen udstikker overordnede retningslinjer i forhold til hvordan kommunens områder skal udvikle sig, og hvad de bruges til. Lokalplanen for et område skal være i overensstemmelse med den kommuneplan der gælder i området. Lokalplanen bestemmer ligeledes hvordan udviklingen skal være, dog for et bestemt område eller en enkelt ejendom. Den bestemmer også, hvor og hvordan der skal bygges nyt, hvilke materialer, højder og måske også hvilken udformning f.eks. ensidig taghældning, om du må bygge i flere etager eller kun et etplanshus mm. Derudover bestemmer lokalplanen hvordan de ubebyggede arealer skal indrettes. Læs mere om kommune- og lokalplanen for dit område på kommunens hjemmeside eller her.
Beskyttelseslinjer
Bygge- og beskyttelseslinjer har afgørende betydning for landskabsbeskyttelsen i Danmark. Der er 5 forskellige bygge- og beskyttelseslinjer:
Strandbeskyttelseslinjen, sø- og åbeskyttelseslinjen, skovbyggelinjen, fortidsmindelinjen og kirkebeskyttelseslinjen. Vil du bygge indenfor linjerne, skal der søges om dispensation. Tjek beskyttelseslinjerne i dit område her.
Kulturarv
Bevaringsværdi er et redskab, som bruges til at bevare Danmarks bygningskultur. Når det bestemmes, om en bygning er bevaringsværdig, kigges der på arkitektonisk, kulturhistorisk og miljømæssig værdier samt originalitet og tilstand. Er din bygning bevaringsværdig? Se her.
Jordbundsundersøgelse
Skal du købe ny grund? Eller er du i tvivl om jordens bæreevne er stor nok til at understøtte en ny 1. sal? Det er altid en god ide at få foretaget en jordbundsundersøgelse, som undersøger jordens fysiske egenskaber, så du er sikker på, at dit fundament holder.